Kom naar onze Open Dag op donderdag 4 juli 2024, inloop tussen 18:00 en 21:00 uur, Theresiastraat 8.

Meld je aan

Toelatingseisen

Check welke toelatingseisen voor jou van toepassing zijn.

Hieronder staan de toelatingseisen voor als je een diploma bij VAVO wilt behalen. Wil je geen diploma, maar alleen certificaten voor een toelatingstoets? Bekijk dan certificaat voor een los vak behalen.

1) Minimaal 16 jaar op 1-8-2024

Je moet op 1 augustus 2024 minimaal 16 jaar zijn om onderwijs bij een vavo te volgen. Dat is een landelijke regeling. Daarnaast heeft VAVO Haaglanden een aantal inschrijfdocumenten nodig, die je op je persoonlijke aanmeldpagina uploadt na het kiezen van je vakken. Allemaal in Word of Pdf, dus geen afbeeldingen.

2) Officiële cijferlijst middelbare school en eventueel verklaring afgesloten vak(ken)

In alle gevallen hebben wij de cijferlijst nodig van de hoogst genoten opleiding van jouw middelbare school. Kies één van de volgende twee opties:

 • Je woont zes jaar of langer in Nederland / je hebt het afgelopen jaar in Nederland op school gezeten. Je officiële cijferlijst (een rapport of diploma of eindlijst) moet het schoolstempel bevatten en de naam van de schoolmedewerker die deze ondertekend heeft. Staan op deze lijst bepaalde vakken niet vermeld die je op (een hoger) opleidingsniveau wél had afgerond (zoals het profielwerkstuk of maatschappijleer)? Laat dan ook een 'verklaring afgesloten vak(ken)' invullen en upload dit op je persoonlijke aanmeldpagina. Download deze hier: Verklaring afgesloten vak(ken).

 • Je woont korter dan zes jaar in Nederland / je hebt alleen een buitenlands diploma. Wij hebben in dit geval de volgende documenten nodig:

  1. Jouw diplomawaardering of jouw buitenlandse cijferlijst. Upload jouw buitenlandse cijferlijst op je persoonlijke intakepagina. Wij laten jouw opleidingsniveau vervolgens waarderen door de instantie SBB/Nuffic. Als je cijferlijst niet in het Nederlands, Engels, Frans, Duits of Spaans is, upload (in hetzelfde document) dan ook een officiële vertaling van jouw cijferlijst, want de instantie waardeert alleen cijferlijsten in deze talen. 

  2. Een bewijs van het niveau van jouw Nederlandse taalvaardigheid. Als je geen taalbewijs hebt, stuur dan een e-mail naar: info@vavohaaglanden.nl. Wellicht moet je (indien mogelijk) een taalexamen bij ons afleggen.

  Je kunt je ook zonder Burgerservicenummer (BSN) aanmelden. Stuur dan een e-mail naar info@vavohaaglanden.nl en geef aan dat je geen BSN-nummer hebt. Let op: voor je officiële inschrijving is een BSN-nummer wél vereist.

3) Check wat je nog meer moet regelen

 • Ik ben 18 jaar of ouder op 1 oktober 2024. Wij hebben alleen jouw officiële cijferlijst nodig. In het uitzonderlijke geval dat je meerderjarig bent én de middelbare school jou wil uitbesteden (zie het tweede puntje hieronder), is het nodig dat je middelbare school het volgende formulier invult en dien je dit te uploaden op je persoonlijke aanmeldpagina: Verklaring uitbesteding. Check de studiekosten.

 • Ik word 18 tussen 1 augustus en 1 oktober 2024. Je hoeft, naast je cijferlijst, geen andere officiële documenten te uploaden. In dit geval betaalt de overheid jouw lesgeld. Na je inschrijving bij VAVO Haaglanden, ontvang je hier bericht over van duo.nl. Je betaalt wél boeken en andere leermiddelen.

 • Ik ben 16 of 17 jaar op 1 augustus 2024. Afgelopen jaar zat ik op een middelbare school. Je mag bij vavo onderwijs volgen, als de middelbare school jou wil uitbesteden. Dit betekent dat je ingeschreven blijft staan bij je middelbare school, maar deze school besteedt het schoolgeld (dat ze krijgt van de overheid) dan uit aan VAVO Haaglanden. Vraag de decaan of teamleider van jouw school om hulp bij het aanmelden. Je krijgt bij het aanmelden het verzoek om een ‘verklaring uitbesteding’ te laten invullen door een bevoegd persoon op school. Download deze hier: Verklaring uitbesteding. Check de studiekosten.

 • Ik ben 17 jaar op 1 augustus 2024. Afgelopen jaar volgde ik het mbo. Je mag bij vavo onderwijs volgen, als de leerplichtambtenaar in jouw gemeente hiervoor toestemming geeft. Vraag eventueel de studieloopbaanbegeleider of zorgcoördinator van jouw mbo-school voor hulp bij het vinden van een leerplichtambtenaar. De ambtenaar kan een (zelf ondertekende) toestemmingsverklaring mailen naar jou. Upload deze verklaring vervolgens op jouw persoonlijke aanmeldpagina, zodat wij deze kunnen beoordelen. Check de studiekosten.

 • Ik ben 17 jaar op 1 augustus 2024. Ik heb een aantal jaar niet meer op school gezeten. Je mag bij vavo onderwijs volgen, als de leerplichtambtenaar in jouw gemeente hiervoor toestemming geeft. Neem hiervoor contact op met het gemeentehuis in jouw woonplaats en vraag naar de leerplichtambtenaar. De ambtenaar kan een (zelf ondertekende) toestemmingsverklaring mailen naar jou. Upload deze verklaring vervolgens op jouw persoonlijke aanmeldpagina, zodat wij deze kunnen beoordelen. Check de studiekosten.

Toelaatbaar tot de gekozen opleiding

Mavo

Havo

Atheneum

Gymnasium

VAVO Haaglanden

Iedereen is welkom bij het VAVO. Het onderwijs kenmerkt zich door:

Persoonlijke aandacht

Volwassen benadering

Bijles en hulp bij plannen

Gemotiveerde omgeving

Leuke activiteiten tussendoor

thumbnail

VAVO = Doelgericht

Dankzij het VAVO kan ik sneller mijn doelen bereiken

Arwin Prins (20)

“Bij VAVO Haaglanden word je best losgelaten. Huiswerk maken is je eigen verantwoordelijkheid. Belangrijk dus, dat je er echt voor gaat.”

Jessica (26) volgt een tweejarig havo-traject bij VAVO Haaglanden.

"Ik wilde altijd al de luchtvaart in om piloot te worden. Ik had zoiets van: nu ga ik het gewoon proberen! Toen belde ik met het vavo en niet veel later startte ik met mavo. Hierna ga ik 2 jaar havo doen en daarna hbo."

Zjordan Frans (25) volgt mavo bij VAVO Haaglanden.

"Ik wilde niet nóg langer studeren in het hbo, maar zo snel mogelijk naar de universiteit. Dus heb ik besloten om naar het vavo te gaan om mijn vwo-diploma te behalen."

Arwin Prins (20) volgt een tweejarig vwo-traject bij VAVO Haaglanden.

Persoonlijk rooster, dag- en avondlessen

Je krijgt les van goed opgeleide docenten (met bijna allemaal een eerstegraads bevoegdheid).  Je kunt ingeroosterd worden voor dag- en/of avondlessen.

Als je begint in havo-4, dan volg je alleen overdag les. Als je je aanmeldt voor een andere diploma-opleiding of voor losse vakken, dan wordt gevraagd of je een voorkeur hebt voor avondlessen. Je rooster wordt tegen het begin van het schooljaar bekend gemaakt, want pas dan hebben we een goed beeld van de hoeveelheid vakken die overdag en in de avond aangeboden kunnen worden.

De volgende vakken worden in de avond aangeboden: Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Wiskunde A en B. Wiskunde D wordt alleen voor vwo in de avond aangeboden (en niet overdag).

Het kan dus onvermijdelijk zijn dat lessen zowel overdag als 's avonds plaatsvinden, met name als je opgaat voor een diploma bij VAVO. Stem daar een eventuele bijbaan of hobby op af.

Houd rekening met:

 • Daglessen tussen 8:30 en 17:15 uur.

 • Avondlessen tussen 18:00 en 21:15 uur.  

 • Per vak twee, soms drie lessen van 90 minuten. 

 • Plekken op school om in tussenuren te studeren en te relaxen

 • Iedere student heeft een uniek vakkenpakket en dus een persoonlijk rooster.  

 • Stabiel jaarrooster.

 • Bijna geen lesuitval.  

 • Gratis extra bijles.